Sabtu, 05 Desember 2009

gerangan apakah kamu mencari ku?

ahhhhhhh bukan apa sebenarnya, semalam adalah suatu yang sudah tertinggal. Aku sudah pergi teramat jauh. Ditengah padang yang lapang, aku melihat begitu suasana amat menyenangkan sekali. Sempurna,


Perempuan berkaki panjang dan tidak langsung memakai perfume dan bersolek baring dikatil. Dengan rupa mengiring kekanan. Rokok ditangan kiriku tidak langsung aku hiraukan sehingga abunya memanjang akibat terbakar. Aku memandang terus lama sangat, otak ku ligat berputar. Aku menyandar ke satu sudut lain dalam hidup ku. Benang-benang yang tersimpul adakalanya perlu juga dibiarkan terus tersimpul, biar begitu jangan cuba-cuba huraikan sebab hidup normal memang langsung tidak indah, ''lihat!! kau sekarang'' ada dipadang yang luas yang amat sederhana tidak indah sangat dan tidak pula puas bila semuanya ada ditangan kita saat ini bukan!


Kenapa?Muka semua nampak ceria bila udin tokan sampai. Pasti ada barang, barang baru sebab udin bukan tokan kecik dia boleh masak sendiri ubat. Rumah ada kereta ada awek pulak cantik bergetah, mestilah bawak barang baru, udin sapa tak kenal. Tiba-tiba lee tongkang muncul sambil berjalan lengang lenggok. Sekarang sudah ada lapan orang kesemuanya termasuk awek udin yang tak hisap rokok tu tapi hisap fit kuat.''lee mana motor" tanya nuar gemok.


"ada dibawoh nuh, minyok abih'' lee tongkang yang memang member satu kampung dengan nuar gemok orang lepih dalam loghat pahang boleh tahan juga puntau alamnya. Ada sekali waktu kenduri kawen dia boleh tolak kat mamat kampung seberang taik lembu. Dia packing baik punya. naya budak tu dah la datang jauh. Ala kata lee kalau dah bodoh jangan nak isap boo. Takkan taik lembu pun lu tak kenal.
pelangi petang

3 komentar:

  1. Woiiittt... aku salah masuk blog ke...?

    BalasHapus
  2. Gua ingat, gua sorang jer pernah buat perangai balut taik lembu dengan kertas minyak...

    sebatang 4 hinggit... ha..ha..ha.. zaman rock kapak bro... skang nih dah taubat nasuha...

    BalasHapus

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog