Sabtu, 12 April 2014

Permintaan maaf Tok Guru & Mahathir yang asyik lupa
TIDAK semena-mena ucapan ringkas Tuan Guru Nik Abdul Aziz di satu Subuh hening sebaik selesai solat berjemaah di masjid bersebelahan rumahnya di Pulau Melaka, Pengkalan Chepa, Kelantan menarik perhatian para pemimpin Umno.

Mursyidul Am PAS itu tidak memberi komen tentang politik, sebaliknya dengan nada sayu semasa menyampaikan kuliah Subuh, memohon maaf kepada rakyat Kelantan jika melakukan sebarang kesilapan tatkala mengetuai kerajaan negeri.

“Maafkan segala kesilapan saya selama saya pimpin Kelantan... Ni sakit saya mungkin Allah nak kifarat dosa saya atas apa kesalahan saya buat selama saya pimpin Kelantan,” ujar bekas Menteri Besar Kelantan itu.

Dilaporkan tatkala berucap, air mata bergenang membasahi pipi Tuan Guru Nik Aziz menzahirkan keikhlasan hati beliau ketika membuat permintaan itu.

Memohon maaf atas kelemahan dan kesilapan diri adalah sifat terpuji muslim, malah ia adalah sunnah Rasulullah s.a.w.

Diberitakan ketika Rasulullah s.a.w. gering setelah peristiwa pembebasan Kota Makkah (fathul Makkah), baginda yang sudah beberapa hari tidak mengimamkan solat meminta para sahabat membawanya ke masjid.

Subuh itu Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya aku akan pergi bertemu Tuhan dan sebelum aku pergi, aku ingin selesaikan segala urusan dengan manusia. Maka aku ingin bertanya kepada kamu semua, siapakah di kalangan kamu yang aku ada hutang dengannya... aku ingin selesaikan hutang tersebut. Kerana aku tidak mahu bertemu Tuhan dalam keadaan ada hutang dengan manusia."
Seorang sahabat bernama Akashah lantas bangun menyatakan beliau pernah terkena cemeti Rasulullah s.a.w. sewaktu perang Uhud yang mencederakan dadanya.

Sahabat itu bertanya adakah itu juga dikira hutang dan beliau mahu membalas perbuatan tidak sengaja yang dilakukan Rasulullah s.a.w. Walaupun dibantah oleh para sahabat yang hadir Rasulullah s.a.w. mengizinkan qisas dilakukan terhadap diri baginda yang tanpa berlengah meminta Bilal memberikan cemeti kepada Akashah.

Bagaimanapun setelah Rasulullah s.a.w. membuka bajunya kerana Akashah mendakwa beliau tidak berbaju ketika cemeti Rasulullah singgah ditubuhnya, sahabat Rasullah s.a.w. itu terus memeluk dan mencium tubuh baginda diikuti para sahabat yang lain.

Begitulah kemuliaan akhlak Rasulullah s.a.w. yang maksum tetapi masih mahu memohon maaf kepada para sahabat di penghujung hayat baginda.

Khalifah Abdul Malik Marwan pernah mengungkapkan mutiara kata: “Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat.”

Justeru apakah peliknya bagi Tuan Guru Nik Aziz untuk memohon maaf kepada rakyat Kelantan atas kelemahan dan kesilapannya sewaktu menerajui negeri sehingga dijadikan modal politik pemimpin Umno?

Tidakkah para pemimpin Umno menyedari bahawa permohonan maaf Tuan Guru Nik Aziz itu melambangkan keperibadian sebenar beliau sebagai seorang ulama dan pentadbir.

Mungkin sikap mulia meminta maaf ini dianggap sebagai 'satu kelemahan' kepada para pemimpin Umno sehingga dijadikan modal politik.

Tidak hairanlah sepanjang hampir enam dekad mentadbir negara, jarang kedengaran para pemimpin Umno memohon maaf kepada rakyat walaupun banyak kelemahan dan kesilapan yang dilakukan mereka sepanjang mentadbir negara.

Oleh kerana sibuk menghitung dan menunjuk kelemahan lawan politik, pemimpin Umno langsung tidak berkesempatan melihat 'sampah sejarah' yang ditinggalkan mereka.

Sebagai contoh ketika Ketua Pergerakan Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkunjung ke Kelantan, beliau dilapor menggesa Tuan Guru Nik Aziz memohon maaf kepada rakyat Kelantan kerana kononnya gagal mentadbir negeri itu.

Rosnah berkata, Kerajaan PAS Kelantan yang mentadbir negeri ini sejak tahun 1990 lalu gagal menyediakan kemudahan asas terbaik kepada rakyat, terutama bekalan air bersih.

Begitulah hebatnya pemimpin Umno mengkritik pentadbiran Tuan Guru Nik Aziz. Bagaikan ayam jantan, kokok berderai-derai tapi ekor bergelumang najis.

Tidakkah Rosnah menyedari bahawa sepanjang dua dekad pentadbiran Kelantan diterajui PAS, negeri itu selamanya menjadi mangsa diskriminasi politik pusat? Sebagai contoh dari tahun 1990 hingga 2008 sejumlah lebih 100 projek kerajaan Pusat membabitkan infrastruktur dan kemudahan awam tidak dilaksanakan di negeri itu walaupun urusan berkaitan tanah telah disempurnakan kerajaan negeri.

Dalam isu bekalan air bersih pula, Kelantan dinafikan geran Capex (perbelanjaan modal) yang diterima semua kerajaan negeri ditadbir BN. Malah pinjaman untuk melaksanakan Projek Bekalan Air Kelantan Utara (Baku) dibekukan hampir 10 tahun selepas diluluskan mengakibatkan projek infrastruktur itu tertangguh.
AHMAD TAJDID 12.4.2014
Semua ini berlaku di saat tiada satupun negeri di Malaysia mampu menaik taraf infrastruktur bekalan air tanpa bantuan Pusat.

Bukankah ini satu contoh kecil 'dosa' kerajaan BN pusat kepada Kelantan? Pernahkah kita mendengar pemimpin Umno pusat dan negeri tampil ke hadapan memohon maaf atas 'jenayah politik' yang mereka lakukan terhadap Kelantan.

Bagaimana pula dengan masalah geran perkapita yang seringkali lewat diserahkan, projek infrastruktur penting seperti pembesaran lapangan terbang yang dinafikan, lebuh raya Kuala Krai-Kota Bahru yang baru kini dilaksanakan, royalti minyak yang dinafikan dan pelbagai lagi bentuk diskriminasi yang tidak larat untuk disenaraikan.

Isu terkini yang mendedahkan lagi wajah hodoh dan angkuh pemimpin Umno adalah kemunculan semula tragedi Memali.

Lihat sahajalah keangkuhan bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad yang secara konsisten menganggap Almarhum Ustaz Ibrahim Mahmud dan 13 orang kampung yang terkorban dalam tragedi Memali sebagai 'pengganas'; sedangkan sehari selepas tarikh tragedi, beliau secara tidak bertanggung jawab berlepas ke China dan berkampung selama lapan hari di negara tersebut walaupun dinasihatkan Timbalannya ketika itu, Tun Musa Hitam untuk membatalkan lawatan.

Sehingga kini bekas Presiden Umno itu tidak memohon maaf kepada keluarga mangsa tragedi Memali sedangkan Mahkamah Tinggi memutuskan kerajaan BN melakukan kesilapan dalam tragedi itu dan mengarahkan pampasan diberikan kepada keluarga mangsa.

Sehubungan itu eloklah Rosnah dan para pemimpin Umno belajar-belajar memohon maaf dan tidak menyifatkan amalan itu sebagai satu kelemahan.

Tidak salah untuk pemimpin Umno mencontohi ketinggian budi Mursyidul Am PAS untuk memohon maaf kepada rakyat daripada menuruti tabiat Dr Mahathir yang asyik-asyik lupa.

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog