Sabtu, 07 September 2013

tak seperti biasa

kita gelisah ketika harga minyak mula naik. sejarah yang terlucutkan samad hisham adam dan beberapa rakan lagi ditahan. sangsaka jadi sebutan. sejarah rabak sejarah main tangkap muat tidak mendapat sambutan sejarah perlu tegas pada kebenaran. zaman sekarang bukan mudah. amerika tengah menyusun strategi untuk menguatkan negara israel. beberapa kisah yang kita ikuti baru baru ini. penyerangan keatas syria menjadi perdebatan dan mesir turki dan negara2 yang hampir dan antara jalan masuk kepalestin akan menuju ketidakamanan.FAJAR DIMUSIM PERANG


Derap kereta kuda melalui jalan batu yang rosak belopak dan basah, ditarik seeokor baghal, tukang pacunya seorang perempuan setengah abad umurnya. aku mengintai dari celah celah serpihan timbunan konkrit dan hanya aku dan joe, selaras senapang patah. aku tidak pernah menembak menggunakannya.sejak pemberontakan keatas kuasa tentera dari bulan mei semua parti haluan kiri bergabung membentuk satu front yang tunggal. bererti rakyat melawan tentera atas satu matlamat demi keamanan dari senjata toksid. bukan itu saja malah jutaan mangsa yang telah mati diracun gas yang tidak mengenal jantan betina kecil atau besar itu.


...kereta kuda berhenti. aku memerhatian baik baik. perempuan turun. kedegaran dengus kaldai menarik nafas perlahan dalam samar. debu diamana mana. matahari seakan sudah malas hadir..debu dan awan hitam selalu menutupi pancarannya. hujan kecil2 dan perempuan menuju kegerobok belakang. naik dan terus lenyap kedalam.

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog