Senin, 03 Januari 2011

berhenti pada kau

kau kata kau dah sampai ke makam atas seni paling unggul tapi perangai kau macam budak 10 tahun apa barang brader...


"aku nak ganja 5 kilo boleh"?


"kimak lu...lu ingat gua tokan ganja ke...kepala bapak lu...pergi mati la woi"


binatang....kau jangan nak tunjuk alim la wei...kau jgn nak tunjuk sufi, umur dah lanjut macam telor kat batang pelir kau tu... tengok2kan sikit bulu yg berserabut tu cukur atau gunting biar rapi biar bersih. aku nak bagitau hang sikit cerita orang bulu pelir berserabut ni..korang ni semua pengotor kau tau tak!!!


ermmm padan muka kau kau tau kan kau belajar orang putih tapi otak kau bodoh macam lembu jugak...


begitu lah lebih kurang persidangan meja bulat yang telah dihadiri oleh ramai pemerhati dari segenap negeri dan seluruh klan dinusantara. semuanya boleh membuatkan hati2 yang mendengar menjadi marah. kawan jadi lawan, adik bermusuh dengan abang, saudara berparang-parang hinggakan tak berani si pengetua majlis bersuara.


bapak tinggi suara tegang urat kepala. pelir masih kecut seperti tenggelam masuk ke dalam ruang sempit untuk menyorok.


"mana yang kau kata saudara? mana yang kau kata manusia ini bersaudara? cuba bagitau aku!! tak payah pusing2 cakap..aku nak penyataan yang lengkap!!


USIN dah mati..........usin dah mati.......usin dah mati!!!!!!!!"kimak kau ni kau dah tau usin tak ada kau pergi la beli smirnoff.....""setan apa yang dah merasuk dalam badan kau ni ha? babi!! kau ingat! kau ingat baik baik apa yang aku nak cakap ni, semalam aku jumpa burung sufi yang selalu terbang ulang alik kehujung dunia..aku lihat dia melintas masuk kedunia yang hitam dan bertarung dengan si pemakan babi anjing ular monyet manusia dan janim yang belum jadi. sebahgian bulu2 burung sufi tadi luruh akibat dari pertempuran sengit yang berlangsung selama 73jam itu. dan akhirnya yang tinggal cuma pemakan janim yang zalim itu maka burung sufi berkata,

"aku melihat kau wahai si pemakan janim tidak bergerak dan langsung tidak memperdulikan pertempuran sengit ku sebentar tadi, ini bermakna kau memang sungguh lapar dan khusyuk skali dalam zikir makan mu...apa yang membuat kan kau begitu ya wahai pemakan janim?"


jawab si pemakan janim.."aku pula melihat kau sedang ramah membelai mereka seperti kau membelai kekasihmu waktu diranjang, dan kau mengiraikan sayap mu hingga aku lihat seperti hujan cinta gugur jatuh kepundakku dan ianya terus mendamaikanku jadi aku makan janim-janim ini semua dengan tenang dan aman".


ya memang aku membuatkan kau damai dan aman melahap janim-janim itu, tapi itu cuma sementara dan sekarang sudah sampailah masanya untuk aku memenggal kepala kau..lekas ucapkan lah dua kalimah agar mati mu tidak sia-sia wahai sipemakan janim.
selepas ratusan tahun berlalu tak ada seorang pun manusia yang pernah mendengar kisah burung sufi lagi.

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog