Senin, 21 September 2009

Aku Musik dan Khayalan 9

aku berpindah semula ke p.j tempat tinggal lama ku di sek 14 selepas semua kerja-kerja wellding tidak berhasil, aku mula mengorak langkah dalam bidang musik.Daripada melihat kemudian mencuba dan akhirnya aku terjun dalam bidang busking.Hasil pertama busking, aku cuma mendapat 7 ringgit,tapi aku sangat bersyukur.Memang la.. sebab aku memang suka menyanyi dan main gitar jadi aku sangat happy la dengan apa yang aku buat..
Aku sangat puas,puas kerana apa yang aku lakukan,aku rasa pertama kali aku sangat jujur pada diriku sendiri.aku mula suka dengan apa yang aku kerjakan.

Zam Langit,cara mamat ni menyanyi sangat pelik,dia juga the first of my partner dalam busking.Dan satu lagi kelebihan zam ni dia ada bintang kat langit yang menjaga dia,katanya lah..aku tak percaya langsung.Oleh kerana aku baru kenal jadi aku ikut je la rentak dia.Orang-orang yang aku kenal rapat dalam berbusking masa tu Os republik,jimy asmara,shery boy,man,ijam dan diorang ni sangat tough berbusking,hari-hari busking kerja diorang... aku pun pelik. diorang boleh hidup,tak kaya sangat walau datang dari keluarga yang kaya,sangat humble tapi kekadang timbul sedikit ego tapi itu biasa,yang jujurnya diorang ni nak yang biasa-biasa,busking ikut suka lagu apa yang nak nyanyi,pakaian tak kisah koyak rabak,pakai selipar jamban,(tapi bukan semua busker pakai selipar jamban la waktu busking)tak pikir nak glamour namun masih mementingkan quality musik yang mereka mainkan.

Aku mula terperangkap dengan cara,gaya,falsafah hidup kawan aku,lagu2 yang aku tak pernah dengar keluar dan aku juga sedang belajar membiasakan diri dengan kebahagian baru yang aku dapat.

Berbalik kepada zam langit tadi..dia ni ada satu nama lagi Zam Spain,bicaranya sangat halus boleh dikatakan licik dan cuba menyampaikan dakyah baru dalam hidup aku.katanya ada orang yang tidak pernah mati-mati sejak dunia ini wujud. WAAAAHHHHH!!!! hebat kataku.Bagaimana? aku mahu jumpa juga dengan orang yang tidak mati-mati ini,dimana tempatnya,apa agamanya?kerana aku juga baru mendapat mimpi yang aneh.

Malam menjadi bertambah panjang,aku menghindar pujukan-pujukan iblis dengan zikir hati sampai tertidur.

Aku mana boleh main ikut-ikut je.Aku kena tahu dan lihat apa kisah disebalik cerita pelik ini.kerajaan apa yang baru ini?dari mana asal punca terjadinya begini.maka disebabkan sifat ingin tahu itu jadi aku bertolak ke terengganu bersama zam langit.

bersambung........
p/s :D

6 komentar:

 1. wah, cerita semakin menarik. bab ni yang aku tunggu2.
  teruskan bro..

  BalasHapus
 2. mcm biasa cerita lu bro..mesti saspen..heh..
  bro cd album baru itu ari ade lagi?

  BalasHapus
 3. bagus2 teruskan menulis. boleh aku belajar.

  "semua orang itu guru, alam raya sekolahku"

  BalasHapus
 4. bro. kisah life lu ni makin best. betul kata orang. pengalaman adalah cikgu terbaik!

  BalasHapus
 5. aku....nanti gua balik dari bertapa hahha

  mael...cd masih ada bader..mau ka?

  rahmat...haha gua pun masih belajar dan terus mat..

  terompahkayu...gua rasa kisah hidup gua paling tak best la tapi apa boleh buat bila bangun dari tidor kena jalan lagi...

  BalasHapus
 6. sampai kat trengganu..dia kasi lu minum air dari teko yg terbesar di malaysia..lu pun gembira.TAMAAT.

  BalasHapus

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog