Rabu, 19 Maret 2014

perjalanan 90ribu mil meninggalkan neraka

bumi lautan dan angkasaraya berpijak halus meniti pelan pelan, jari umpama mempunyai dua mata dua telinga.

Dengan angin yang pantas meninggalkan mu dengan nafas yang tak tersekat sekat kau hidup.

hadapan masuk keruang besar..nabi bukan memanggil untuk membuat jamuan tapi peringatan.

malikiaumiddin..hutan tanah air terbakar, wap panas menyerap debu menyibar, hujan disini masih belum turun. asap putih menaik.


pintu terbuka luas orang masuk mendengar peringatan.Diam..kiam dan dengar, sajak sajak sudah banyak ditulis nyanyian nyanyian alunan alunan musik suara suara orang menyeru kepada kebaikan tarian tarian. sesudah jauh perjalanan 90ribu mil meninggalkan neraka ohhh ini tempat rehat yang mula...ya makanlah anggur yang manis itu minumlah air susu rasalah nikmat angin syurga ini. sementara rehat yang mula ini jangan lupa padanya. dia ada dalam diri kita semua.


Disebelah kanan bulan 14 dan diselah kiri pula lautan. jadi ingatlah jangan terpedaya dengan keindahan bulan hingga terlena olehnya.

masukkan mengembara kedalam lautan yang mempunyai berbagai ilmu itu, janganlah takut dilambung ombaknya kerana disitu ada kebahagiaan.

hu......idris shah seorang filusuf india masuk. dia membacakan surah ahad.. dalam cuaca yg kabur kabur penglihatan muncul seorang rahib perempuan dari mazhab ali sufyan seorang guru agama yg sudah lama menghilangkan diri. wajah wajah orang amat tenang sehabis sahaja idrish shah habis membaca surah itu.. roti roti mula diedar semua orang dijamu dgn air susu dan madu mulanya semuanya bermula tanpa mulanya gerak tiada apa yang akan menyebab.
Tidak ada komentar:

Posting Komentar

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog