Selasa, 14 Juli 2009

MANEK URAI YG HAMPIR TERBURAI..

DAN AKHIRNYA KEPUTUSAN MEMIHAK KEPADA CALON PAS.. APAKAH SELEPAS INI AKAN ADA JAMBATAN EMAS DIBINA DIMANEK URAI?
ATAU PARA NELAYAN AKAN DAPAT MENJUAL IKAN2 MEREKA DGN HARGA YG TINGGI?
YANG NYATA PUAK KAPITALIS SUDAH ADA JARUM KHAYAL BUAT ORANG2 MANEK URAI..

selepas menaburkan segala janji2 air liur gerombolan umno/bn telah berjaya merapatkan jurang kuasa diantara umno dan pas dimanek urai..sogokan berbentuk duit dan hadiah kain pelikat rupanya telah mengaburi sedikit sebanyak golongan tua dia manek urai siang tadi..pada pandangan aku inilah rasuah semasa pilihanraya..dan dalam beberapa hari nanti apakah nama manek urai akan berkumandang dilayar-layar T.V..sudah pasti manek urai akan jadi seperti sediakala..
jambatan akan digunapakai bersama,sekolah juga pusat kesihatan akan berjalan seperti biasa dan perubahan masih dinanti,pembangunan sedikit sepi kerana gerombolan BN terkucil dalam pilihan rakyat tapi tidak semua rakyat disana memilih PAS..apakah mereka juga wajib menerima hukuman atas kekalahan ini?

bagaimana pula dengan gerombolan pakatan apakah yg akan dilakukan demi pembangunan rakyat manek urai..apakah akan ada pilih kasih antara penyokong PAS dan gerombolan BN?
sialan apakah yg aku bicarakan ini..apakah aku yg sial tidak mengerti soal pertembungan kuasa politik?

dan sebenarnyalah kata yuna..bahawa tiada jurang pemisah antara para penduduk manek urai sesungguhnya semua ISLAM..dan harapanku tidak ada jurang pembangunan antara gerombolan PAS mahupun UMNO.

5 komentar:

 1. mandat dah dapat!
  kerja, kerja, kerja!

  BalasHapus
 2. berkat ugut peras pujuk last minit,
  ubn kalah 65 undi, pas menang 65 undi, hah ha

  BalasHapus
 3. Pas menang undi, ubn menang moral, rakyat menang berharap

  BalasHapus
 4. banyak yang boleh dicernakan dari keputusan prk itu.saya beranggapan masih ramai orang Melayu yang masih tidak dapat memisahkan diri-pemikiran/mentaliti dan harga diri-dari corak lama;maksudnya pendekatan feudal dan membonsaikan fikiran massa masih menjadi alat umno manakala orang Melayu masih berfikiran seadanya.
  pun begitu pas ketimbang pakatan turut perlu memikirkan kembali pendekatan,strategi dan senergi dan saya bersetuju dengan pandangan lim kit siang.

  BalasHapus
 5. dan bagi aku dana harus diberikan pada rakyat manek urai kerana mereka adalh pengundi yang menentukan kemenangan sesebuah parti..masakan kalah atau menang bisa membedakan hak pembangunan dan kemajuan rakyat??dimana ketelusan serta kejujuran kata2 yg dibicarakan?? 7-10 juta sudah disediakan untuk penduduk manek urai..apakah lidah yg tidak bertulang ini mengaibkan wajah sang penguasa yg berkata atau berjanji.. mungkin muka2 mereka ini ditampal kulit babi..?? apakah 7-10 juta ringgit ini masuk poket muhyidin yasin??maka laknatlah muhyidin yasin jika begitu.

  BalasHapus

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog