Rabu, 01 Oktober 2014

TITAH KAUM BURUH TANI


malaysia yg gagal apabila tidak dapat membendung ketirisan dalam kabinet dapur najib razak dn umno bn hingga segala kos akan meningkat ketahap 90% gaji masih lagi kecil hutang menimbun bukan setakat hutang para rakyat tapi juga hutang negara meningkat lagi ke 700billion. umno kata kita akan dikenakan cukai baru GST sibuklah dj radio orang besar2 kerajaan termasuk ahmad maslan mahukan gst dikuatkuasakan dgn 6% cukai pada peringkat awal. sibuk la orang multimedia kaum2 pembodek dlm umno dan sekutunya cuba mengelirukan pemahaman rakyat. semua tipu yg cuba diselindungkan oleh kerajaan najib razak semakin tidak menjadi. 


dan apabila rakyat profesor pakar2 bloger dan hakim menentang gst menentang kuasa raja2 menentang umno bn maka akan ada seratus atau mungkin seribu laporan polis akan dibuat jadi hendak tak nak terpaksa polis buat siasatan tapi kenapa terus tuduh? siasat bukan tuduhan. 


saya memikirkan andai satu kilang pekerja asing yg tak dibela boleh memprotes dan hingga membakar kenderaan kenapa rakyat kita tidak mahu melakukan itu terhadap kerajaan yg zalim ini? apakah orang2 malaysia ini takut pada kerajaan atau memang sesungguhnya orang kita mudah memaafkan atau mudah saja melupakan segala kekejaman yg dilakukan oleh kerajaan umno bn pada mereka. biar tak ada kerja utuk anak bangsa biar kerajaan uruskan masaalah kenaikan gaji para pekerja asing yg 5.7 juta orang dinegara ketika ini hingga dapat memiliki kartu penduduk tetap. 


saya melihat dimana2 ada pekerja asing bahkan hingga keperlis ada pekerja asing, ramai yg memiliki kedai runcit sendiri ada kedai handfon ada restoran mereka menjadi tumpuan rakan2 sebangsa mereka ini kerajaan tidak pantau kerajaan sibuk memantau ahli politik dan orang persendirian yg dituduh menghasut, kerajaan juga membenteras kongsi gelap tapi kongsi gelap yg punya lesen spt pekida dan perkasa tidak juga disiasat bahkan kebanyakan pemimpin negara menjadi ahli pekida, saya berangapan kongsi gelap pekida ini diterajui oleh umno..hanya melayu dalam umno yg  boleh memiliki kongsi gelap pekida.beban adalah hutang, bila ada hutang kerajaan nk naikkan cukai GST jadi sebutan GASAK SAMPAI TUMBANG sebelum itu naikkan dulu gaji pekerja kebajikan pekerja kalau pekerja sakit atau tak cukup vitamin macamana nk bantu negara jika diserang atau bagaimana dgn keluarga mereka yg mengharapkan.penambahbaikan adalah kurangkan gaji PM alaun gaji para menteri gaji2 DUTA para sultan para agung alaun untuk isteri2 mereka juga mesti dahulu dikurangkan.  NAIKKAN GAJI PEKERJA KUASA MEMBELI AKAN BERTAMBAH EKONOMI AKAN MEMUNCAK.
Tidak ada komentar:

Posting Komentar

nik jidan

nik jidan
1

kudrat

rasa

Pengikut

Arsip Blog